Celulele embrionare (stem)

Celulele embrionare (stem, pluripotente) sunt acele celule, care au capacitatea de a se înmulţi şi a se transforme (diferenţia) într-un anumit tip de celule adulte (diferenţiate), fiecare tip de celule diferenţiate având roluri specifice în organism.


În anumite ţesuturi, ca de exemplu în piele şi în mucoase celule embrionare parţial diferenţiate persistă tot timpul vieţii. Aceste celule se înmulţesc în sistematic şi se diferenţiază în celule adulte, reînnoind prin aceasta ţesuturile respective. Celulele pe care le înlocuiesc mor şi se desprind şi vorbim în aceste cazuri de un turn-over crescut al acestor ţesuturi. Astfel de ţesuturi cu un turn-over crescut sunt şi ţesuturile hematoformatoare care conţin celule stem (embrionare) hematopoetice, celule doar parţial diferenţiate şi care vor da naştere hematiilor (globule roşii), leucocitelor (globule albe) şi trombocitelor din sânge. Celulele embrionare (stem) se deosebesc şi prin maturitatea lor. Celula embrionară nematură, nediferenţiată (celula stem pluripotentă) se poate transforma în mai multe tipuri de celule. Celulele embrionare mature sunt capabile să se transforme numai într-un anumit tip de celulă.


În sângele ombilical se află celule embrionare capabile să se transforme în aproape orice fel de celulă umană. Mai mult, sunt tinere şi în comparaţie cu celulele adulte au capacitate foarte mare de diviziune.

 

 

Sursa: http://www.cordbloodcenter.com/