Alte utilizari ale sangelui ombilical

Pe lângă celulele hematopoetice, sângele ombilical conţine şi celule embrionare (stem) capabile să se diferenţieze şi în alte tipuri de celule. Unele dintre aceste celule au fost izolate şi au fost şi sunt experimentate pentru a fi folosite ca mijloc terapeutic într+o serie întreagă de boli.


Dintre aceste celule, mai importante în prezent sunt:

  • Celulele stem de tip Langerhans (producătoare de insulină) - transplantarea acestor celule ar permite vindecarea pacienţilor cu diabet.
  • Celulele stem de tip neuroglial - în boala Parkinson. boala Alzheimer şi altele, transplantarea acestor celule pot reînnoi funcţiile alterate ale creierului. În Parkinson, celulele sângelui ombilical au fost deja folosite în mod experimental cu un deosebit succes.
  • Celulele stem de tip miocardic - după infarct miocardic, apare moartea unei zone a muşchiului cardiac şi înlocuirea ţesutului contractil (su capacitate de contracţie, muscular) cu ţesut conjunctiv cicatricial (vindecarea se face prin cicatrizare cu poierderea capacităţii de contracţie a ariei afectate). Prin folosirea celulelor stem din sângele ombilical, această arie de cicatrizare se reduce semnificativ iar forţa de contracţie a inimii este afectată într-o mai mică măsură. Acest procedeu a fost deja confirmat prin experimentare pe scară largă.

Trebuie menţionat, că doar viitorul va confirma sau infirma beneficiul utilizării celulelor stem din sângele ombilical pentru fiecare dintre aceste boli.

 

 

Sursa: http://www.cordbloodcenter.com/