Probabilitatea utilizării transplantului

Stabilirea probabilităţii de a folosi sângele ombilical în timpul vieţii copilului sau mai departe la vârsta adultă, este foarte dificilă.

 

Presupunând că spectrul indicaţiilor terapiei cu celule din sângele ombilical nu va mai creşte, probabilitatea ca un individ să se îmbolnăvească de tratabilă prin autotransplant cu celule stem hematopoetice din sângele ombilical este de aproximativ 15%. Cu toate acestea, nu întotdeauna transplantul este indicaţia terapeutică optimă.

 

Trebuie bine puse în balanţă beneficiul pe de o parte şi riscul pe de altă parte al transplantului cu celule hematopetice. Sângele ombilical autolog deplasează balanţa deciziei în favoarea transplantului prin riscurile reduse pe care le implică. De aceea, decizia medicilor de a recurge la transplanmt ca alternativă terapeutică este mai frecventă atunci când există sângele ombilical conservat. În acest procent de 15% al utilităţii reale a sângelui ombilical, nu sunt incluse alte utilizări potenşiale înafara autotransplantului cu celule stem (embrionare) hematopoetice.

 

Ne este imposibil să facem orice fel de aprecieri în prezent asupra utilităţii reale a sângelui ombilical în alte afecţiuni decât cele ale liniilor hematoformatoare. Putem doar spune că probabil celule stem (embrionare) din sângele ombilical vor fi folosite în viitor pentru diferenţierea în celule ce produc insulina, celule neurogliale, cardiace şi probabil multe altele. Dacă în următorii ani, numai o parte din aceste rezultate experimentale se vor confirma şi vor intra în practica medicală curentă, cititorul îşi poate imagina singur utilitatea sângelui ombilical ... Că se va întâmpla aşa, nimeni nu poate afirma cu certitudine şi responsabilitate în prezent.

 

Decizia de a recolta şi conserva sângele ombilical trebuie luată însă acum deoarece prelevarea sângelui ombilical este posibilă numai la naşterea copilului.

 

 

Sursa: http://www.cordbloodcenter.com