Prelevarea de sange ombilical

Sângele ombilical se prelevează la naşterea copilului după secţionarea cordonului ombilical. Prelevarea nu are deci nimic comun cu copilul. În momentul prelevării copilul se află în grija medicului neonatolog şi adesea a părăsit sala de naşteri sau sala de operaţii în cazul naşterilor prin secţiune cezariană.

 

Prelevarea se efectuează din cordonul ombilical înainte de eliminarea placentei. Circa 97% din sângele ombilical se află în placentă, iar 3% în cordonul ombilical. De aceea, termenul corect este mai degrabă de sânge placentar decât de sânge ombilical. Oricum, ambii termeni sunt utilizaţi în literatura de specialitate. Prelevarea trebuie făcută cât mai repede după secţionarea cordonului ombilical pentru a evita coagularea sângelui ombilical în placentă. Placenta şi cordonul ombilical sunt organe ale copilului, inutile şi practic un deşeu în curs de eliminare după naşterea fătului. Drept urmare, prelevarea sângelui ombilical nu este dureroasă nici pentru mamă.

 

Cantitatea medie de sânge ombilical prelevat din placentă este 90 ml. Cu cât se prelevează o cantitate mai mare de sânge, cu atât este mai mare şi numărul de celule embrionare care pot fi procesate şi conservate.

 

Cel mai important aspect al prelevării este păstrarea sterilităţii sângelui ombilical. Întrucât cordonul ombilical împreună cu fătul trec prin bariera pelvină şi vin în contact cu flora bacteriană existentă în mod normal în vagin, există riscul contaminării bacteriene. Aceasta se poate evita prin spălarea atentă şi dezinfectarera cordonului ombilical la locul de recoltarea a sângelui ombilical. Dacă prelevarea se efectuaează corect, riscul de contaminare este minim.

 

Sângele ombilical poate fi prelevat în seringi sau în săculeţe speciale. Prelevările în seringi sunt mai ieftine şi mai simple, dar cantitatea de sânge prelevat este mai mică. (Unele firme prelevă sângele placentar în seringi, altele dau medicilor posibilitatea de alegere. Noi preferăm prelevarea în săculeţe speciale, având în vedere că astfel se obţin rezultate mai bune).

 

Sângele ombilical poate fi prelevat şi în situaţii non-standard: naştere prematură, naşterea după termen, naşterea prin secţiune cezariană sau naşterea în apă. Anestezia epidurală, folosirea medicamentelor unele boli ale mamei (eclampsia sau preeclampsia, diabetul zaharat). Contraindicaţii sunt infecţia cu virusul HIV, hepatita B şi C activă, alte boli infecţioase.

 

În cazul complicaţiilor la naştere, medicul obstetrician este cel ce răspunde de sănătatea mamei şi de o bună naştere a copilului iar decizia de a efectua sau nu recoltarea de sânge ombilical îi aparţine în totalitate şi fără echivoc. Cel mai important lucru este sănătatea mamei şi a copilului.

 

 

Sursa: http://www.cordbloodcenter.com/