Auto - Cum ne protejam masina?


1. Incarcarea pretului pieselor OEM apoi folosirea pentru reparatie a unor piese OEM, OEM second hand, refurbish sau chiar repararea celor de pe autovehicul.

Aceasta metoda o practica multe unitati reparatoare, in special dealerii marcii respective. Daca pretul care va este prezentat pentru piese originale "OEM (Original Equipment Manufacturer)", este prea mare atunci compania Dvs. de asigurari va avea sentimentul de frustrare sau de incarcare nejustificata a pretului si va proceda la o analiza atenta a dosarului de daune, pentru a diminua si elimina orice neregula intilnita. Vor urma diferite faze de negociere in care Dvs. din pacate nu veti intelege prea mult deoarece vor avea un caracter foarte tehnic. Finalitatea este intotdeauna aceeasi si anume acceptarea la plata a unei despagubiri variind intre 50 si 85% din valoarea facturata. Plata va fi conditionata de acceptarea in scris a sumei respective. Exista un ghid al preturilor, care in CEE este regula in evaluarea avariilor si anume Cataloagele EUROTAX Reparation.

2. Inscrierea unor preturi corespunzatoare pieselor OEM in oferte sau facturi, dar la reparare se folosesc piese "aftermarket", licenta sau chiar second hand.
La fel ca precedenta metoda si aceasta are un scop precis si anume acela de a avea un profit mare. Subliniez faptul ca aceasta metoda va fura pe Dvs. si totodata si societatea de asigurari, deoarece diferenta de pret este chiar "dimished value", adica suma cu care se diminueaza valoarea de piata a vehiculului in urma repararii. (Vezi explicatiile "dimished value")

3. Estimarea unor valori de reparatie mai mici decit normale pentru a va determina sa apelati la serviciile unitatii respective prin semnarea comenzii de lucru.
Metoda are doua moduri de manifestare. Primul este acela in care unitatea service inscrie preturi mai mici decit al pieselor OEM si promite folosirea lor inainte de lansarea comenzii de reparatie, iar ulterior indiferent ce tip de piese foloseste creste pretul si schimba valoarea finala a facturii. A doua metoda este de a masca lipsa unor echipamente de lucru pentru reparatie, cum ar fi sistemele de masurare sau inlocuire in dimensiuni si repararea "la ochi". Majoritatea unitatilor service nu au dotarea necesara pentru repararea conform standardelor fabricantului, acesta fiind si motivul pentru care nu detin autorizarea RAR (Registrul Auto Roman), pentru vehiculele respective.

Toate variantele au o caracteristica si anume inscrierea in comanda de executare a reparatie a unor fraze de genul: "Circula pe raspunderea clientului", "Unitatea nu garanteaza pretul final", etc. Intotdeauna solicitarea la inlocuire a unor piese ascunde tentativa de crestere a profitului de catre unitatea reparatoare. Unitatii service nu-i pasa de Dvs. sau masina Dvs. ci numai de profitul ei, doar este o societate comerciala, nu?


Conceptii eronate pe care le au asiguratii / pagubitii

1. Agentul meu (expert sau inspector de daune) mi-a recomandat sa folosesc o unitate service agreata de asigurator, din lista unitatilor acestuia.
Nu esti obligat sa o faci. Unele din companiile agreeate de asiguratori, fac concesii mari pentru a fi agreeati. Cele mai bune unitati reparatoare nu se regasesc in listele asiguratorilor deoarece ei nu vor sa accepte compromisuri pentru reducerea costurilor reparatiilor. Legal Dvs. puteti alege orice unitate reparatoare. Singura problema este ca va trebui sa fiti atent la intocmirea devizului, sau sa solicitati un deviz antecalcul, pentru a putea fi acceptat de asigurator inainte de facturare. Cu devizul acceptat de asigurator veti solicita unitatii service sa medieze direct facturarea cu asiguratorul. Daca aveti un expert independent atunci veti fi scutit de neplaceri.


2. Unitatea service care mi-a scris cel mai mic pret este din lista celor agreeate de asigurator.
Niciodata sa nu mergeti la unitatea cu cel mai mic pret. Sigur ca asiguratorul vrea sa-si scada pierderea prin plata despagubirii, insa scaderea este facuta pe banii Dvs. Piesele folosite sau tehnologiile de reparare ieftine va scad considerabil valoarea vehiculului dupa reparare. Deci ce cistiga asiguratorul, de fapt pierdeti Dvs. Unitatile cu cel mai mic pret au in general probleme fie de natura comerciala (lipsa clientilor) fie de natura tehnica si tehnologica. Reparatiile "pe genunchi" sau "la ochi", intotdeauna necesita ajustari sau alte reparatii ulterioare, pe care in general nu le puteti pune in sarcina asiguratorului. Neutilizarea de ex. a masticurilor de etansare sau izolare, sau a unor piese de montaj si legatura, fie duc la coroziuni rapide, fie la senzatia de vehicul "insailat" (asamblat in graba).


3. Asiguratorul mi-a recomandat expres o unitate service.
Nu esti obligat sa o faci. In CEE si USA acest fapt se numeste "steering" si este o practica neloiala si neconstitutionala. Aceasta inseamna ca asiguratorul dispune de proprietatea Dvs. Dreptul de proprietate va confera numai Dvs. libertatea de a dispune unde, cum si in ce mod sa va reparati vehiculul. In CEE si USA, s-au intilnit nenumarate cazuri in care chiar daca era inscrisa in contractul de asigurare o clauza de reparare in unitatile asiguratorului, aceasta a fost declarata neconstitutionala, iar asiguratorul obligat la plata justa. Steeringul a fost o practica a anilor 70-80, in acest moment fiind considerat practica ilicita. Adaug faptul ca exista legi (in USA) privind "Fair Claims Settlement Regulations", care interzic aceasta practica. Cautati cu un motor oarecare pe Internet "fair claims" si va veti convinge.


4. Asiguratorul va achita valoarea reparatiei direct in contul unitatii service. Este o masura de protejare a Dvs.?
Nu. Singurul motiv pentru care asiguratorul face acest lucru este pentru a controla valoarea despagubirilor si a le face cit mai mici. De cele mai multe ori in spatele acestui fapt stau si interese personale ale unor angajati ai asiguratorului, care beneficiaza de comisioane de la unitatea service. Niciodata sa nu semnati o cerere de despagubire inainte de finalizarea reparatiilor sau "in alb".


5. Asiguratorul va limiteaza preturile materialelor, a pieselor si a manoperelor. Are dreptul?
Da si nu. Are acest drept atunci cind solicitati plata reparatiilor inainte de efectuarea acestora, sau in "regie proprie". In acest caz va vor fi acoperite numai preturile in sine, nu si TVA, deoarece nu s-a inregistrat o taxa pe valoare adaugata legal. Nu, in cazul in care executati reparatia si prezentati documentatia completa. Atentie insa la modul de efectuare a reparatiei, deoarece asiguratorul are dreptul de a verifica veridicitatea celor inscrise in actele pe baza carora va intemeiati cererea de desdaunare, prin verificarea "vehiculului reparat". In cazul in care unitatea service inscrie piese sau manopere neexecutate, vi se poate refuza cererea de despagubire, considerind ca ati actionat in solidar cu reparatorul. Nu puteti invoca "buna credinta", atita timp cit Dvs. v-ati bazat cererea pe acte false. Conform legislatiei comerciale din Romania, nu exista limite ale adaosurilor comerciale, sau tarifelor. Exista numai obligatia unitatilor de prestari servicii, de a declara aceste adaosuri si tarife organelor abilitate ale statului.
6. Asiguratorul nu vrea sa va acorde unele piese sau manopere atunci cind calculeaza despagubirea cuvenita Dvs.


Are acest drept atita timp cit Dvs. nu va aparati drepturile. In cazul in care inainte de intocmirea actelor de reparatie sau a reparatiei, sunteti sesizat de existenta unor neconcordante intre cele acordate de asigurator si doleantele service-ului, solicitati o reconstatare asiguratorului. Daca vreti sa scapati de acest inconvenient in nota de comanda de reparatie la predarea vehiculului in service, inscrieti "reparatie conform notei de constatare". In cazul in care nu reusiti in mod amiabil sa vi se acorde anumite repere sau manopere, desi considerati justa acordarea acestora (Dvs, sau service-ul), atunci solicitati in scris asiguratorului solutionarea daunei prin expertiza extrajudiciara. In acest caz consultati un avocat pentru a fi indeplinita corespunzator procedura de citare d.p.v.d. juridic. Oricum intr-un litigiu in instanta cu asiguratorul, aveti dreptul la "proba prin expertiza", iar expertiza intocmita de un expert are putere juridica, in timp ce nota de constatare a asiguratorului poate fi considerata nula deoarece a fost intocmita de un angajat al acestuia, care nu are calitatea de expert (in cel mai bun caz este inginer autovehicule).

 

Intrebari de pus oricarui atelier de reparatii inainte de a avea incredere si a le incredinta vehiculul


Intreaba daca atelierul iti va factura conform notei de constatare, sau detaliat conform reparatiei ?

Cele mai multe ateliere de reparatii nu tin cont de nota initiala de constatare, ei facind reparatii. De obicei ei intocmesc la final devize de reparatii. Un deviz de reparatie este "o schita" (copie) pentru repararea vehiculului Dvs. Lichidarea daunei poate fi realizata doar cu o investitie de timp si efort din partea inspectorului de daune (expert) impreuna cu unitatea service. Asigura-te ca ai intrebat de nota de constatare, constatarile suplimentare si acceptarea devizului de catre asigurator. De cele mai multe ori atelierului nu-i pasa daca in final plata ii va fi facuta de asigurator sau de Dvs., mergind pe principiul "tot ce nu achita asigurarea, achita clientul".


De cand este atelierul in afaceri?

Intervalul de timp de cand este atelierul in afaceri este o buna indicatie in ceea ce priveste competenta lui de a se putea ocupa de orice problema ivita. Intreaba cati ani de experienta au tehnicienii lor. Aminteste-ti de asemenea ca unele din ateliere sunt specializate in reparatiile unor anumite tipuri si modele de vehicule iar altele sunt specializate in modele mai vechi de vehicule.


Intreaba daca atelierul are licenta (autorizare) de functionare RAR.
Aceasta intrebare poate suna gresit dar poti fi surprins cate ateliere nu au licenta de functionare pentru operatiile pe care le solicitati Dvs., sau nu si-au reinnoit-o si functioneaza ilegal. Ei trebuie sa aiba licenta de functionare la vedere in hol (receptie).

Aveti garantie pe viata a tuturor reparatiilor Dvs.?
Atelierele bune dau toate certificate de garantie pentru toate partile componente, manopere si vopsele. Cereti o copie a "Certificatului de Garantie" folosit inclusiv pentru materiale, garantia de la laborator pentru vopsele. Aminteste-ti ca daca atelierul tau de reparatii incearca sa instaleze piese componente pe vehiculul tau ce nu se gasesc pe piata, certificatul de garantie poate fi anulat si poti sa contesti garantia daca ai probleme. Din nefericire la noi in tara nu functioneaza regimul garantiilor produselor si serviciilor, asa ca te poti adresa numai OPC (Oficiul pentru Protectia Consumatorului), desigur in cazuri evidente.


Ai o carte de referinte (sugestii, carte de onoare etc.?) in care sa poti sa te uiti sau sa chemi citiva oameni competenti?
Multi oameni nu cer referinte si se simt jenati sa intrebe despre lucrari anterioare sau sa cheme specialisti care sa poata aprecia calitatea oferita de atelier. Gandeste-te la acest lucru, daca ai un serviciu si o pregatire excelenta in domeniu (esti renumit) si unul din potentialii clienti ai tai te cheama sa-ti ceara opinia, va trebui sa vorbesti cu ei nu-i asa? Nu-ti fie teama sa chemi pe cineva, astfel iti vei proteja investitia si ai putea investiga mai in amanunt atelierul.


Veti utiliza piese OEM pentru a inlocui partile defecte ale vehiculului meu?
Cere sa ti se monteze doar piese originale de fabrica (OEM) pentru inlocuirea partilor defecte ale vehiculului Dvs. Multe companii de asigurari iti pot cere explicit sau nu, sa nu utilizezi echipamente OEM pentru repararea vehiculului tau, nu trebuie sa-i lasi sa faca acest lucru. Vehiculul tau avea componente Taiwaneze inainte de accident? Vezi sectiunea OEM-urilor vis a vis de cele freemarket sau aftermarket pentru mai multe informatii.


Ce fel de dispozitiv de indreptat caroserii si ce instalatie de vopsire are atelierul?
Majoritatea oamenilor nu stiu nimic despre modul cum se realizeaza o reparatie, de aceea a fost publicat acest manual. Atelierele pot face reparatii de calitate numai daca au investit in achizitionarea unui echipament de calitate, iar dispozitivul lor de indreptat caroserii precum si instalatia de vopsire sunt cele mai mari investitii ale lor. Cele mai cunoscute nume in domeniu realizarii dispozitivelor de indreptat caroserii sunt Chief EZ-Liner si Car o-Liner, ambele fiind excelente pentru orice tip de reparatie. Intrebati de asemenea daca au un sistem de masurare cu laser a caroseriilor, sau se folosesc de un sistem de masurare clasic (universal), atelierele de varf vor fi bucuroase sa va dea aceste informatii. Exista o multime de companii care produc excelente instalatii de vopsire cum ar fi: Sprint, Blowtherm, Spraybake, Nova Verta, etc. Aminteste-ti ca cel mai bun echipament din lume este bun in masura in care si omul care il foloseste este priceput.


Se pune la uscat (coacere in cuptor) vehiculul dupa terminarea vopsirii?
Multe din instalatiile de vopsire au posibilitatea de a usca si "coace" vopseaua, dupa ce s-a terminat vopsirea. Se foloseste uscarea (coacerea) la cald pentru a asigura o inalta calitate a reparatiei. Coacerea ii confera materialului de vopsit aplicat, o duritate si un luciu mai bun si de asemenea o rezistenta mai buna a componentelor.


Folositi intotdeauna o schema completa de materiale de vopsire?
Veti fi surprins ce diferente exista intre primeri, activatori, vopsele si degresanti. Atelierele de varf utilizeaza doar sistemul complet (reteta) pentru intreaga reparatie. Daca nu se utlizeaza o schema completa de preparare si aplicare a vopselei (conform indicatiilor fabricantului), atunci compania producatoare a componentelor de vopsitorie, nu garanteaza nici unul dintre sistemele individuale. Asigurati-va ca atelierul utilizeaza un sistem complet de vopsire, ceea ce va va asigura ca nu vor exista probleme de compatibilitate. Cele mai multe dintre companiile producatoare de materiale de vopsire, va vor garanta cel putin 3 ani garantie pentru lucrarile efectuate, altele chiar 5 ani, iar cele high-tech pentru cat veti avea vehiculul. Nu uitati sa intrebati acest lucru, deoarece multe ateliere folosesc vopsea ieftina (materiale de vopsit) pentru a incerca sa salveze niste bani.

Va descurcati cu toate formularele companiei de Asigurari?
Aceasta este o problema destul de "dureroasa". Unele ateliere vor trimite factura cu devizul de reparatie, companiei Dvs. de asigurari, dar tot tu esti responsabil cu plata atelierului. Cele mai multe ateliere nu va vor da vehiculul decat dupa plata integrala a facturii. Aceasta parte a procesului de reparatie este bine sa te asiguri ca va functiona. Unele dintre companiile de asigurari vor dori ca tu sa te duci la atelierele lor "agreeate" si va vor spune ca nu trebuie sa mai completati alte hartii, doar sa-i lasati pe ei sa se ocupe de asta pentru dvs. Intrebati atelierul daca vor elibera vehiculul Dvs. in baza unui accept de plata ferm din partea asiguratorului.


Cat vor dura reparatiile din constatarile suplimentare?
- De multe ori cand un atelier incepe reparatiile, ei pot gasi defecte care nu sunt prevazute in nota initiala de constatare daune, sau nu se pot vedea decat atunci cand se dezasambleaza vehiculul. Aceasta este un fel de "reparatie suplimentara", care va trebui sa fie adaugata la reparatiile pentru avarii deja cunoscute. Intrebati daca atelierul va negocia "reconstatarile" direct cu compania de asigurari sau veti avea nevoie de o notificare facuta de Dvs.. In marea majoritate, toate notele de constatare care au fost initial scrise de inspectorul de daune, vor avea nevoie de un supliment. Si aceasta din doua motive: Inspectorul de daune incearca sa lase deoparte avariile ascunse sau aproape invizibile, in scopul de a vedea daca atelierul va face aceste reparatii de buna voie, acest procedeu salveaza sume uriase pentru compania de asigurari in fiecare an.
- Inspectorul de daune se teme pentru propria persoana, daca va acorda usor anumite repere la reparat sau inlocuit, repere ce nu se observa intotdeauna la fel de clar in dosar sau nota de constatare, ca in realitate. Inspectorul are nevoie "sa se acopere", ori acoperirea este oferita de un supliment de constatare dupa demontare. Aceasta "acoperire" va poate costa timp, nervi si nu in ultimul rind, bani.


Cu cine voi discuta despre intregul proces de reparare?
Veti dori o persoana care sa va informeze asupra progresului reparatiei vehiculului Dvs. Chiar daca vehiculul Dvs. este in atelier doar de cateva zile, veti dori o persoana cu care sa discutati, care sa cunoasca situatia Dvs. Nu este nimic mai frustrant ca atunci cand sunati sa intrebati de vehiculul Dvs. si nimeni sa nu va spuna nimic, sau sa va fie date legaturi telefonice de la portar la director si toti va duc cu vorba fara sa va spuna nimic concret. Toate atelierele serioase desemneaza un reprezentant pentru fiecare client, de regula cel ce ia in primire vehiculul pentru reparatie, acest lucru te va ajuta sa mentii o relatie de calitate cu atelierul si sa aveti pe cine sa sunati si sa intrebati despre orice problema pe care o poti avea.
Ideal este sa fiti consiliat de un expert independent, deoarece acesta are autoritate tehnica si tehnologica in materie de reparatii mult mai mare decit Dvs. si in plus poate verifica direct fara a exista riscul "de a fi dus cu presul" de catre atelier. Un alt motiv in favoarea expertului este si acela ca atelierele nu agreeaza accesul clientilor in atelier, fie din motive de protectia muncii, fie din alte motive comerciale.

Puteti sa-mi prezentati atelierul Dvs?
Unele ateliere va vor prezenta facilitatile oferite si Dvs veti putea sa intrebati despre unele dintre ele. Va vor spune ca nu pot sa va prezinte atelierul, dar Dvs. argumentati-le ca nu ati mai vazut niciodata un atelier de reparatii in interior si va intereseaza si va fascineaza cum pot ei sa preia un vehicul avariat si sa-l faca ca nou. Acest lucru va poate ajuta sa vedeti cat de curat si ordonat mentin atelierul si iti vor oferi sansa sa vezi tehnicienii cand lucreaza la vehiculul tau sau al altora, sa vezi cata grija au de vehiculele altor clienti. Poti invata o multime din asta.

Punand intrebari exacte (corecte si la obiect) poti afla multe despre o afacere, dar exista o multime de alte lucruri la care sa fiti atent cand sunteti la un atelier.

 

 

Fiti atent la aceste lucruri cand vizitati un atelier de reparatii.

- Urmariti cat de curat si ordonat este locul de parcare, cat de curat si ordonat este biroul si incercati daca puteti sa vedeti cat de curat este atelierul. Acest lucru va va da o idee despre cat de bine va fi ingrijita masina Dvs. la acest atelier.
- Urmariti cat de amabil si binevoitor este personalul de la biroul atelierului atunci cand vorbiti cu ei. Acest lucru va va face o idee despre cat de bine va fi tratata reparatia vehiculului Dvs. Daca personalul (evident cel de public relations) nu acorda timp sa va raspunda la inrebari si se poarta ca si cand i-ai retine din timpul lor si nu vor dori decat sa va vada plecat mai repede, atunci este cazul sa va cautati un alt atelier pe care chiar il intereseaza de Dvs. Si va va acorda timpul de care aveti nevoie. Daca ei nu au timp de tine acum, imaginati-va cum va vor trata daca aveti o problema sau o plangere mai tarziu.
- Priviti in jur pe pereti dupa licente, afilieri industriale si certificari tehnice. Atelierele sunt mandre de certificarile lor tehnice si vor afisa toate certificarile, pentru ca in acest fel clientii sa le poata vedea capacitatea profesionala. Licenta de functionare a atelierului de reparatii trebuie sa fie expusa astfel incat sa fie vizibila conform legii. Uitati-va dupa orice afilieri industriale, certificari si premii pe care atelierul le-a primit, ei trebuie sa fie mandrii sa le afiseze pe pereti.
- Uitati-va dupa orice marturii si fotografii care pot fi afisate. Multe ateliere au o carte cu marturii sau pot avea fotografii ale masinilor inainte si dupa reparatie. Daca nu vedeti nici o carte sau postere pe pereti, intrebati si cereti sa vedeti unele. Daca nu au sau nu vor sa vi le arate, atunci ar fi mai bine sa cautati un alt atelier care sa fie mandru sa aiba o multime de clienti satisfacuti de servicile lor.
- Urmariti daca masinile din atelier sunt comparabile cu a Dvs. ca model, tip, an de fabricatie si valoare. De multe ori poti vedea masini ce sunt reparate in tot atelierul. Asigurati-va ca tipul vehiculelor reparate si modul cum se ocupa de ele angajatii si tehnicienii atelierului va satisface.

 

Importanta valorii si pretului

Pretul este ceea ce tu platesti. Valoarea este ceea ce primesti.

- Ceea ce vreau sa spun este ca daca tot ceea ce vreti este o reparatie ieftina si nu va pasa de masina Dvs. si nu vreti decat sa arate mai bine ca initial, atunci puteti cu siguranta sa cautati cel mai ieftin loc pe care Dvs sau compania Dvs. de asigurari sa-l gaseasca, sa va faceti reparatiile.
- Pe de alta parte daca aveti o masina frumoasa pe care doriti sa o reparati la cele mai ridicate standarde, cu siguranta nu trebuie sa cautati preturi scazute. Cand valoarea medie a unei masini noi costa peste 15.000 EUR, aveti o investitie importanta de protejat.
- Cand masina ta are nevoie de reparatie depinde de tine ce nivel calitativ al reparatiei alegi si nu depinde de compania ta de asigurari. Un pret scazut nu inseamna cea mai buna valoare si nici cel mai ridicat pret nu garanteaza cea mai buna valoare. Cea mai buna valoare este atunci cand combini nivelul calitatii dorit de Dvs. cu costul pe care vi-l puteti permite. Aceasta este combinatia care va va da cea mai buna valoare. Deci vreti cel mai scazut cost sau cea mai buna valoare? Dvs. Alegeti.
Folositi acest "ghid al consumatorului de reparatii autovehicule" ca sa gasiti un atelier in care sa aveti incredere, care va va trata cu respect pe tine si pe masina ta, si va va da cea mai buna valoare pentru banii Dvs. (pe care v-o permiteti).
OEM contra componente neoriginale
- Componentele originale de fabrica (OEM) sunt cele pe care fabrica si furnizorii lor le monteaza la o masina cand o construiesc. Componentele neoriginale sunt cele la care companiile de asigurari fac referire cu termeni cum ar fi: "Like Kind & Quality (LKQ)", "Economy", "Quality Replacement", "Competitive" si sunt imitatii ale capotelor, aripilor, amortizoarelor si stopurilor din fata si spatele masinii, care sunt in aparenta identice cu cele originale. Cele mai multe din aceste componente sunt fabricate in Taiwan si sunt de o calitate indoielnica, la un pret scazut. Multe companii de asigurari favorizeaza reparatii cu acest fel de componente neinteresandu-le calitatea acestora. Multe companii de asigurari pretind certificare (RAR de regula), ca o asigurare ca aceste componente pe care ei le recomanda sunt echivalente sau comparabile cu OEM. In realitate nici un importator, cu exceptia reprezentantelor nu solicita certificarea RAR pentru piesele importate, desi exista legislatie in acest sens.
- Singurele componente egale cu OEM sunt OEM insusi. Noi credem ca este alegerea Dvs. sa decideti care componente vor fi folosite la repararea masinii Dvs. dupa accident. Inainte de a lua o decizie asupra a ce componente sa folositi pentru repararea masinii Dvs. reamintiti-va aceste lucruri.

 

 

Calitatea componentelor schimbate


- Cand este vorba de calitate OEM nu este nici o problema. Schimbarea componentelor OEM se face cu componente identice cu cele utilizate la construirea masinii Dvs, aceleasi componente care au fost inainte de accident, cu aceleasi potriviri, finisari, integritate structurala, rezistenta la coroziune si acelasi tip de protectie.
- Calitatea vopselei aplicata pe piese non OEM, este mult mai redusa. Teste recente (simulari ale accidentelor) facute de "Consumer Reports Magasine" (USA) in februarie 1999, au aratat ce au incercat sa tina ascuns companiile de asigurari ani de zile. Acestea nu sunt noutati pentru experti. Teste anterioare efectuate de diferite fabrici, organizatii independente, de ateliere de reparatii si laboratoare de cercetare au descoperit probleme similare in ceea ce priveste potrivirea, finisarea, protectia la coroziune si rezistenta la acelasi tip de componente testate. In ciuda acestor probleme companiile de asigurari ignora testele respective si desi a fost demonstrat de nenumarate ori ca piesele aftermarket sunt inferioare componentelor OEM, din ratiuni economice de profitabilitate, ele continua sa le promoveze.
- Ce ar putea insemna pentru Dvs si pentru investitia pe care ati facut-o in masina Dvs. folosirea acestor imitatii ale componentelor originale? Iata cateva exemple:
- Nepotrivirea dintre componentele non-originale si cele neaccidentate originale OEM ale masinii se poate vedea fie la colturi care nu sunt drepte, fie la linia masinii. Mecanicul poate forta componentele sa se potriveasca dand alte gauri de prindere mai sus sau punand sub unele parti imbinate o bucata de lemn sau le indreapta cu ciocanul.
- Componentele neoriginale pot avea neregularitati care nu apar decat daca le compari cu cele originale si acestea conduc la o inadecvata sau insuficienta finisare a suprafetei care poate avea efect asupra durabilitatii vopselei.
- Integritatea structurala poate fi compromisa cand nu s-a efectuat o imbinare prin sudare corecta sau cand nu s-a folosit un adeziv adecvat in procesul de fabricatie a componentelor neoriginale, de exemplu la imbinarea componentelor capotei. Am vazut ce rezultate a avut acest lucru cand o capota neoriginala s-a desprins si a zburat pe autostrada aglomerata la 65 Km/h. Noroc ca nu a fost nimeni ranit. De asemenea multe non-OEM-uri: capote, aripi, amortizoare, sunt realizate din otel ordinar in locul otelului rezistent la coroziune acoperit prin galvanizare. Piesele utilizate din categoria neoriginale nu au aceeasi calitate comparativ cu cele OEM, realizate prin acoperire electro-epoxi de catre fabricant.
- Componentele neoriginale pot ceda in zonele unde este folosit otelul ordinar in locul celui galvanizat rezistent la coroziune datorita insuficientei protectii la coroziune. Calitatea componentelor neoriginale nu este aceeasi cu cea a celor OEM, acoperite prin electro-epoxi technology.
- O rezistenta scazuta a cavitatilor poate insemna ca panourile exterioare ale masinii dvs pot fi succeptibile sa cedeze (fie sa flambeze, fie sa se corodeze la scurt timp dupa montare) deoarece metalul este mai subtire si mai slab decat la piesele originale.

 


Despre refurbish
 

Exista o categorie aparte de piese si componente pentru autovehicule si nu numai, catalogate drept "refurbished". Comertul inregistreaza nenumarate motive pentru a cataloga un produs drept refurbish. Unele motive sunt nimicuri sau chiar hilaritati, dar deoarece acele produse nu se pot vinde drept "brand new", poarta acest inscris. Exemple de produse catalogate drept refurbish:
- Unele magazine din CEE si SUA ofera cumparatorilor garantia returnarii si/sau inapoierii produselor cumparate timp de 7-30 zile din momentul cumpararii. Unii cumparatori profita de acest acest avantaj folosind produsul pe care apoi il inapoiaza primind valoarea sa inapoi. Nu este cazul pentru piesele autovehiculelor.
- Produse OEM cu mici defecte inapoiate de retelele de dealeri avind mici defecte cum ar fi zgirieturi, urme de manipulare, etc., care sunt remediate testate, apoi reambalate,
- Produse cu ambalaje defecte, deteriorate in timpul transportului sau cu deficiente de aspect,
- Produse folosite pentru demonstratii, analize sau alte destinatii de marketing sau comerciale,
- Produse noi de firma care sunt de "suprastoc", returnate producatorului,
- Comenzi de piese de schimb, care pur si simplu au fost eronat comandate, insa s-a deschis ambalajul,
- Piese sau produse care au "scapat" controlului de calitate si prezinta defecte cum ar fi insuficienta tratare, pete de culoare, pigmentatii, lipsa unor elemente de legatura din pachet, etc.,
- Produse de suprastoc, care cu mici modificari se pot folosi la alte tipuri sau modele de vehicule.


Toate defectele de mai sus sunt remediate, testate apoi produsele se reambaleaza si sunt comercializate sub denumirea de refurbished. Este imposibil in conditiile comertului modern sa aflam istoria unui produs catalogat refurbish, insa un lucru este clar si anume acela ca sunt de preferat produsele refurbish celor neoriginale, aftermarket sau free market. Toate produsele refurbish au fost verificate si atent testate inainte de a fi reambalate si repuse in circuitul comercial, avind aceleasi specificatii tehnice cu produsele originale noi. De regula produsele refurbish au garantie egala cu garantia produselor noi originale, ce le deosebeste fiind pretul, care poate ajunge la 20% din valoarea unui produs nou. De ce ar trebui sa cumparati un produs refurbish? Pentru ca pur si simplu este un produs OEM cu un pret mult mai mic, iar in plus sunteti sigur ca acel produs a fost verificat, testat si ambalat singur si sigur. Produsele si piesele de schimb se verifica prin sondaj, asa ca un produs care a fost verificat sigur poate prezenta o garantie in plus pentru Dvs. A fost demonstrat in tarile civilizate ca din 10 produse returnate pe motive de nesatisfacatoare tehnic, numai 1 era refurbished. DE CE? Pentru ca produsele refurbish sunt testate si verificate bucata cu bucata. In cazul in care faceti reparatia pe banii Dvs. este bine sa stiti aceste lucruri. Este foarte important sa analizati ambalajele in care sunt livrate piesele si elementele masinii Dvs. In functie de etichetele de pe ambalaje puteti stii care au fost valorile acestora.
In cazul pieselor OEM, preturile pieselor sunt aproximativ aceleasi cu cele prezentate de cataloagele Schwacke Eurotax Reparation.
In cazul pieselor refurbish, pretul acestora este cuprins de regula intre 20 si 75% din preturile pieselor OEM.
In cazul pieselor aftermarket sau freemarket pretul acestora este intre 10 si 80% din valoarea pieselor OEM, in functie de calitatea si interesul pe care si l-a dat fabricantul pentru a imita piesele originale.
Nu in ultimul rind produsele refurbish pot scade valoarea reparatiei, fara a scadea valoarea vehiculului Dvs. Este cel mai civilizat mod si singurul compromis cu care puteti fi de acord pentru repararea vehiculului Dvs.

 


Garantia pentru componente avariate


- Daca folositi pentru inlocuirea elementelor avariate ale masinii Dvs. componente OEM, garantia pentru masina ta ramane in vigoare. In plus puteti cere socoteala companiei care a facut componentele originale daca apar probleme.
- Garantiile pentru componente neoriginale sunt in general mai putin compresive (acoperitoare).
- Unele ateliere acopera doar costul componentelor si exclud manoperele de vopsitorie sau cele de demontare-montare. Exista fabricanti care cer ca orice acoperire a garantiei sa fie valabila numai daca reparatia s-a facut la atelierul unui dealer al sau, chiar daca piesele sunt recunoscute ca OEM.
- Ce se intampla daca te muti s-au atelierul nu mai exista sau daca nu ti-a placut calitatea primei reparatii?
- Cand componentele neoriginale sunt folosite in reparatii avariile colaterale pot fi cauzate de acestea si nu pot fi acoperite de garantia originala a masinii. Puteti plati aceste daune din propriul buzunar?

 

 

Aminteste-ti asta cand reparatiile sunt gata

Este obligatia de baza a companiei Dvs. de asigurari sa va plateasca pagubele cauzate de accident conform cu conditiile si starea vehiculului de inainte de accident, nu valoarea dictata de un anume tip de reparatii. Din acest punct de vedere trebuie sa intrebati compania Dvs de asigurari daca isi va indeplini obligatiile fata de Dvs. prin utilizarea unor componente ieftine neoriginale, sau in mod rezonabil prin folosirea unor componente OEM. Masina Dvs. avea componente originale cand a fost avariata, deci trebuie sa ceri componente originale sa fie utilizate la reparatie. Calitatea masinii tale poate fi mentinuta doar prin folosirea acestor componente la reparatie.

 


Un cuvant despre Air Bags


- Se cunosc putine despre efectele imitarii componentelor avariate la un sistem air bag si integritatea dupa accident a componentelor neoriginale. Nu pot fi utilizate pe masini ce sunt echipate cu sistem air bag componente neoriginale. De ce? Pentru ca sistemul este unul de securitate pasiva al vehiculului si s-ar putea ca atunci cind va fi nevoie sa reactioneze, s-ar putea sa n-o faca. In acest caz sunteti in mare pericol si puteti sa capatati o serie de leziuni (atit Dvs cit si pasagerii vehiculului) sau chiar mai rau: puteti muri. Iata cum acceptarea unor componente neoriginale va poate pune viata in pericol sau puteti sa fiti implicat intr-o serie de procese de cercetare penala, sau de daune prin vatamare corporala din culpa.
- Daca masina Dvs. are nevoie de inlocuirea air bagului nu lasati atelierul sau compania de asigurari sa utilizeze componente neoriginale sau reconditionate. Mai multi factori pot influenta integritatea sistemelor cu air bag sau componentelor sale cum ar fi rezistenta vehiculului la accidente si/sau reparatii ori inlocuiri tehnice improprii. Sistemele air bag sunt destinate pentru aplicatii specifice unei marci si tip de vehicul si chiar daca se pot potrivi la vehicule diferite, au caracteristici specifice si parametrii de functionare diferiti. Nu te juca cu siguranta ta, insista sa ti se monteze acelasi tip de air bag original cu cel avut.
- Daca masina ta nu este corect reparata, poti avea o serioasa diminuare a valorii ei, cand vei dori sa o vinzi sau sa o inlocuiesti cu o alta. Vei avea o imagine de "reparatie efectuata prost" ce te poate costa destul de mult. Protejeaza-ti investitia si cere numai componente OEM.

 

 

Totul despre diminuarea valorii
 

Ce inseamna diminuarea valorii?
Aceasta este pierderea de valoare de piata pe care o sufera valoarea unui vehicul in urma unui accident sau incident ce conduce la daune si la reparatii.
Diminuarea perceptuala a valorii se intampla atunci cand vehiculul Dvs. a suferit o pierdere in urma unui accident. Chiar daca masina Dvs. a fost reparata, asta nu inseamna ca a revenit la conditiile premergatoare pierderii chiar daca a fost reparata corect. Gandeste-te la acest lucru, daca privim 2 vehicule identice si vrei sa cumperi unul dintre ele si daca ti se spune ca unul a avut un accident, chiar daca nu vezi diferenta, nu vei dori sa o cumperi pe aceea la acelasi pret cu cea care nu a suferit nici un accident. Aceasta este diminuarea perceptuala a valorii.


Diminuarea valorii in urma reparatiei.
Aceasta este o pierdere de piata a valorii masinii datorita calitatii inferioare a reparatiilor efectuate de catre atelier. Acesta se intampla cand atelierul foloseste la reparare componente neoriginale in loc de componente originale OEM pe care Dvs le-ati platit, atunci cind ati achizitionat vehiculul. Acesta este cazul de diminuare a valorii in urma reparatiei.


Diminuarea valorii de asigurare sau schimbarea conditiilor asigurarii.

Aceasta este o pierdere a valorii de piata a masinii conform practicilor cerute de asigurare pentru reparatii corecte. Daca compania de asigurare cere sa fie instalate pe masina Dvs. componente neoriginale sau nu mai platesc reparatia conform conditiilor initiale aceasta este o diminuare a valorii de asigurare. Exemplul tipic este acela al air bagurilor, care daca nu au fost montate pe un vehicul la o reparare anterioara, in cazul unui alt accident soldat cu o dauna totala, la calculul despagubirii si al valorii reale de piata, se va scadea valoarea air bagurilor de serie din despagubire pe motiv ca nu au existat sau nu au fost eficiente. Daca tot am dat exemplul air bagurilor atunci in cazul unor accidente cu vatamari corporale, vi se poate refuza acoperirea acestora pe motiv de agravare de dauna din culpa grava a Dvs., sau prin modificarea conditiilor initiale contractuale. Asiguratorul poate invoca acoperirea riscului de accidente persoane din autovehicul pe baza existentei sistemelor pasive de securitate, in lipsa carora riscul poate fi refuzat, implicit daunele aparute prin inexistenta sau nefunctionarea acestor sisteme. Iata de ce este importanta repararea corespunzatoare a vehiculului.
Intreaba asiguratorul INAINTE de reparatie cine este responsabil pentru pierderea valorii vehiculului dupa ce reparatia este completa. Cine garanteaza in scris ca vehiculul Dvs. va reveni la conditiile initiale dinainte de accident conform legii? Vi se poate raspunde ca asigurarea Dvs. CASCO nu acopera pierderea de valoare ca urmare a reparatiei, deoarece aproape toate companiile de asigurari din Romania au o clauza contractuala in acest sens, insa in cazul reparatiilor sub polite RCA, conform Codului Civil, puteti si sunteti indreptatit sa obtineti aceasta valoare de la asigurator sau de la persoana vinovata de producerea accidentului. Problema este ca nici unul dintre Dvs. nu v-ati gindit la asta iar numarul avocatilor specializati in asigurari este atit de mic incit aproape toti lucreaza pentru asiguratori.
De ce atunci toate aceste explicatii? Pentru ca daca nimeni nu cere, atunci nu se va schimba nimic in tara asta. Cu cit vor fi mai multi cei care vor cere acoperirea pierderii de valoare prin polita de asigurare, sau vor emite pretentii in cazul accidentelor RCA, cu atit legile vor fi mai realiste si mai aproape de client, indiferent daca este asigurat sau pagubit.
Preia controlul si implica-te in procesul de reparare a masinii tale. Gaseste un atelier bun care va face tot ce se poate pentru repararea masinii Dvs. si revenirea ei la conditiile initiale accidentului. Asigurati-va ca la reparare se vor folosi doar componente originale si de catre tehnicieni inalt calificati pentru a va asigura ca pierderea valorii de piata a masinii Dvs. este cat mai mica. Nu uita sa ceri garantii scrise pentru orice reparatie.

 

 

Atelierele cu plata directa - utile sau nu?


Majoritatea companiilor de asigurari au o lista cu unitati de reparatii autovehicule sau au mai multe ateliere mai mici peste tot in tara, cu care se deconteaza direct incercind sa va menajeze pe Dvs. de plata si de birocratia din domeniul asigurarilor.
Pentru a fi pe lista de preferati a companiilor de asigurari, unitatile service pot face sau nu concesii acestora. In schimbul acestor concesii companiile de asigurari le trimit clienti care nu stiu unde sa mearga sa-si faca reparatiile.
Partea proasta a acestei situatii este ca aceste unitati service pot avea acorduri cu compania de asigurari sa foloseasca componente neoriginale la reparatii, materiale de calitate inferioara care sa inlocuiasca componentele defecte sau rupte. Atelierele agreeate salveaza astfel bani multi companiilor de asigurari si astfel ei le trimit mai multi clienti. Intrebati atelierul daca a facut astfel de concesii inainte de a va repara masina la ei. Daca da, riscati ca masina Dvs. sa nu fie reparata corect. Chestionati-i despre furnizorii de piese de schimb si materiale.
Partea buna din acesta treaba este ca atelierele agreeate se vor ocupa si de completarea formularelor necesare unei reparatii. Dar nu ar fi mai bine sa acordati mai mult timp completarii formularelor decat sa riscati o diminuare a valorii despre care am vorbit mai devreme?
Atentie daca compania Dvs. de asigurari incearca sa va impuna la ce atelier sa mergeti aceasta se numeste influentare (steering) si este ilegala in majoritatea statelor civilizate.

 

 

Moduri de cum sa cumparati o asigurare


Se spune ca majoritatea consumatorilor isi petrec mai mult timp cumparand un TV apoi isi fac o asigurare. Cu exceptia cazului cand avem un accident, nu avem idee cum compania de asigurari lucreaza pentru noi. Inspectorii de asigurari fac toate eforturile pentru a va usura discomfortul achizitionarii unei asigurari dar daca veti deveni reclamant veti mai ramane un client valabil? Este important sa fii interesat si sa nu-ti asumi o polita fara sa cunosti detaliile ei. Daca esti implicat intr-un accident nu este nevoie sa fii o victima a asiguratorului (vorbind financiar). Cunoscandu-va drepturile veti avea un avantaj in apararea proprietatii Dvs.

Iata o scurta lista a ceea ce trebuie urmarit la achizitionarea unei asigurari:
- Primul lucru este sa stabilesti valoarea garantiei asigurarii care ti se pare cea mai buna, adica suma asigurata. Cu cat valoarea asigurata este mai mare cu atat acoperirea creste. Exista un echilibru de tip balanta in formarea tarifului si a acoperirii de catre asiguratori. Pentru unul si acelasi vehicul, ti se va cere cam aceeasi valoare a primei in suma absoluta, insa unii vor avea o suma asigurata mare si un tarif procentual mic, iar altii exact pe dos. Logica este simpla. Daca asiguratorul are o pondere mare a daunelor totale, sau are un portofoliu majoritar format din vehicule scumpe, atunci el va alege tarife procentuale mari si sume asigurate mici, pentru ca acest mod ii scade rata daunei, el platind daune totale cu valori mici, sub nivelul real al valorii. Este modul in care reactioneaza de obicei asiguratorii pentru a-si reduce daunalitatea. La polul opus sunt societatile care vor sa creasca rapid in piata sau dezvolta campanii de crestere a vinzarilor. Agentul va va prezenta un tarif de prime procentual mic, desi aplicat la o suma mare va va costa tot ca in primul caz, insa prezentind un procent mic veti fi tentat sa acceptati mai usor incheierea asigurarii. Desigur asiguratorul are o clauza contractuala ce prevede ca despagubire maxima fie "valoarea reala", fie "cea mai mica valoare dintre valoarea reala, cuantumul daunei si suma asigurata". Desi ati incheiat o asigurare cu suma asigurata mare in caz de dauna totala cam aceeasi suma veti primi. Este doar o chestiune de marketing a asiguratorilor. Mult mai rational este sa solicitati asiguratorului Dvs. sa inscrie o clauza a politei conform careia suma asigurata este recunoscuta de asigurator ca valoare maxima a raspunderii acestuia indiferent de valoarea reala sau alte asemenea denumiri, pe care Dvs. nu le stapiniti.
- In al doilea rand vei decide ce tip de acoperire doresti. De exemplu: avarii autovehicul, furt partial si total, accidente persoane in autovehicul, cheltuieli de transport ale vehiculului avariat si a pasagerilor pina la domiciliul de resedinta, cheltuieli de curatire a vehiculului in caz de accident, cheltuieli de pierdere sau deteriorare a bagajelor in accident, acoperirea pentru conducerea vehiculului de catre alte persoane decit familia, rent a car pe prioada reparatiilor, etc. Daca aveti o masina noua cumparata in leasing banca Dvs. va insista sa va faceti asigurare de accidente pentru a-si proteja interesele. In acest caz insistati sa obtineti un act de cesiune din partyea bancii inainte de a semna polita, sau imediat dupa. Despre ce este vorba? Despre faptul ca vehiculul ramine proprietatea societatii de leasing pina in momentul achitarii integrale de catre Dvs. si deci drepturile de a fi despagubit le are proprietarul, adica banca. Intotdeauna asiguratorul va cere bancii sa-si precizezez pozitia catre cine sa efectueze plata. Daca Dvs. achitati reparatia iar banca vrea sa incaseze despagubirea, atunci puteti fi victima bancii. De ce? Pentru ca despagubirea se incaseaza in contul ratelor (redeventelor) de leasing ale Dvs., dar conform contractului de leasing veti plati si dobinzile la credit. In acest mod desi va incaseaza dobinda esalonat, banca si-a recuperat in avans o parte a imprumutului. Dvs. sunteti cel ce pierde bani.
- In final o data ce v-ati decis asupra acoperirii, va veti decide la ce companie sa va faceti asigurarea, conform serviciilor oferite de acestea.

Iata cateva intrebari pe care ar trebui sa le puneti unei posibile companii de asigurari la care vreti sa va asigurati:    
- Va fi reparat vehiculul meu cu componente originale in cazul unui accident? Imi puteti garanta asta in scris?
- Daca voi avea un accident, va trebui sa merg la biroul Dvs. de reclamatii pentru raportul de dauna sau atelierul de reparatii va contacteaza pentru solutionarea daunelor?
- Voi putea sa merg la orice atelier de reparatii sau imi veti da o lista cu atelierele dvs?
- Daca voi fi implicat intr-un accident fara vina mea acoperiti daunele sau voi fi nevoit sa merg la o societate pe care nu o cunosc? Contractul meu are aceleasi clauze aplicabile si in astfel de cazuri? Cat de repede pot fi acoperite pagubele mele in aceste circumstante?
- A platit compania Dvs. o valoare mai mica fata de cea ceruta? Daca masina mea este avariata intr-un accident imi veti plati daunele la o valoare mai mica?
- Ce se intampla daca sunt lovit de un motociclist sau vehicul neasigurat/asigurat?
- Cine plateste inchirierea unei masini daca reparatia depaseste valoarea francizei de timp prevazuta de asigurarea mea?
- Ce se intampla cind costul estimat al reparatiei este apropiat de valoare masinii mele? Cum calculati valoarea reziduala a vehiculului in caz de daune majore sau totale?
- Pe cine sun daca am probleme sau reclamatii?

Puneti o serie de intrebari inainte de a semna si accepta o polita, este bine sa stiti dinainte ce aveti de facut. Asigurarea este ca un costum ce trebuie sa se potriveasca celui care-l poarta.


Evident toate cele de mai sus vor fi adaptate si completate cu alte posibile intrebari pe care vi le veti pune citind in prealabil termenii (conditiile) de asigurare ale societatii respective. Desi de regula sunt multe pagini, renuntati la o iesire cu baietii pentru a putea contracta o asigurare buna. In primul caz nu cistigati nimic, in al doilea ramineti cu o polita pentru un an, ce va poate menaja financiar. Din experienta mea in domeniu pot spune ca maxim 20% din asigurati stiu ce contracte au. Si stiti de ce? Pentru ca majoritatea aud o informatie doua (pentru a nu spune povesti) despre asigurari si cred ca stiu totul despre o societate de asigurari sau alta, iar altii pur si simplu merg in virtutea a ce cred ei ca inseamna prestanta si seriozitate. Cei mai multi insa sunt "ghidati" de finantatori, banci, agenti de asigurare, brokeri etc. De cele mai multe ori insa acesti intermediari nu au decit propriul lor interes si anume cel al comisionului capatat de la asigurator.

 

 

Sursa: www.expertasig.ro