Cluj-Napoca

Cartiere din Cluj-Napoca

* Andrei Mureşanu
* Bulgaria
* Bună Ziua
* Centru
* Dâmbul Rotund
* Gheorgheni
* Grădinile Mănăştur
* Grigorescu
* Gruia
* Iris
* Între Lacuri
* Mănăştur
* Mărăşti
* Someşeni
* Zorilor
* Alte Cartiere Cluj-Napoca


Pe lângă acestea sunt în diverse faze de construcţie cartierele Tineretului, Lombului, Oser şi Borhanci.

 

 

(până în 1974 Cluj; în maghiară Kolozsvár, germană Klausenburg, latină Claudiopolis) este reşedinţa judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, România.

Oraşul are în jur de 300 000 de locuitori (recensământul din 2002: 318 027). Proiectul zonei metropolitane ar avea să strângă încă aproape 30 000 de locuitori (recensământ 2002: 28 267).

Prima atestare documentară a unei aşezări pe teritoriul de astăzi al Clujului a fost făcută de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a menţionat aici una dintre cele mai însemnate localităţi din Dacia preromană, cu numele Napuca. La scurt timp după cuceririle romane din 101-102 şi 105-106, Napuca a fost distrusă, spre a fonda o nouă aşezare urbană (civitas), Napoca, pe malul drept al râului Samus. Această aşezare a fost fondată în anul 124 d.Hr., sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. După retragerea administraţiei romane din Dacia în anul 271 d.Hr., viaţa urbană odinioară înfloritoare avea să înceteze. Clujul a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1167, sub denumirea „Castrum Clus".

----------

Restul articolului a fost taiat de catre webmaster deoarece a fost copiat in totalitate dde pe alt site (wikipedia.org). Va rugam sa respectati conditiile impuse pe Cartiere.RO.

 

Citeste mai multe informatii la: http://ro.wikipedia.org