Teatrul Bulandra Bucuresti

TEATRUL BULANDRA s-a înfiinţat în 1947, în jurul personalităţii remarcabile a doamnei Lucia Sturdza Bulandra.

O dată cu sosirea lui Liviu Ciulei la BULANDRA, teatrul cunoaşte o perioadă de emancipare artistică şi de resincronizare la spiritul de avangardă al artelor. Este perioada marilor spectacole, realizate de Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie, perioada în care BULANDRA devine teatru de elită.

 

Anii 1970 şi 1980 continuă seria spectacolelor importante, create de Alexandru Tocilescu, Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Valeriu Moisescu.

Anii 1990 debutează la BULANDRA cu succesul turneului în Marea Britanie cu Hamlet în regia lui Alexandru Tocilescu.

În 1991, la iniţiativa regizorului Elie Malka, BULANDRA devine membru al Uniunii Teatrelor din Europa, cel mai important for teatral continental fondat de Giorgio Strehler, alături de renumite companii teatrale precum: Odéon Théâtre de l'Europe, Piccolo Teatro di Milano, Teatre Lliure de Barcelona etc.

BULANDRA cunoaşte o perioadă fastă, montându-se spectacole de mare anvergură: Visul unei nopţi de vară, Deşteptarea primăverii în regia lui Liviu Ciulei (1991), Teatrul comic în regia lui Silviu Purcărete (1992), Mephisto (1993), Poveste de iarnă (1994), Trei surori, Julius Caesar (1995) în regia lui Alexandru Darie, Antigona (1993) în regia lui Alexandru Tocilescu, Woyzeck (1995) în regia lui Tompa Gábor, Caligula (1996) în regia lui Mihai Măniuţiu, Şase personaje în căutarea unui autor (1995), Copilul îngropat (1996) în regia Cătălinei Buzoianu ş.a.

Din 1991, BULANDRA a participat în fiecare an la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa în Germania, Ungaria, Italia (la Milano, celebrul regizor Giorgio Strehler a apreciat deosebit de elogios spectacolul Poveste de iarnă regizat de Alexandru Darie), Polonia, Grecia, Suedia (la Stockholm, spectacolul Petru în regia Cătălinei Buzoianu a fost elogiat de regizorul Radu Penciulescu), Rusia etc.

Seria montărilor importante continuă şi în noul mileniu cu Hamlet în regia lui Liviu Ciulei (2000), Unchiul Vanea (2001) şi Căsătoria (2003) în regia lui Yuriy Kordonskiy, Anatomie. Titus. Căderea Romei (2003) în regia lui Alexandru Darie, Oblomov (2003) în regia lui Alexandru Tocilescu.

Prezenţa BULANDREI pe scenele lumii a devenit o constantă. Astfel spectacolul Jiulius Caesar a fost invitat de Teatrul Globe din Japonia în 1994, iar un an mai târziu a participat la Festivalul Artelor din Costa Rica şi la Festivalul Iberoamerican din Columbia, în 1997, Marsilia a găzduit timp de o lună patru producţii ale teatrului: Patul lui Procust, Şase personaje în căutarea unui autor, Woyzeck şi Copilul îngropat. Şi lista ar trebui să continue, fiindcă realmente BULANDRA şi-a prezentat spectacolele pe toate continentele, realizând turnee în Egipt, Spania, Grecia, Malta, Elveţia, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Mexic etc.

Din august 2002, sub conducerea regizorului Alexandru Darie, BULANDRA cunoaşte o nouă viziune artistică. Cu sprijinul primarului general al Bucureştiului, domnul Traian Băsescu, s-a iniţiat un program coerent de schimburi culturale pe termen lung.

Sub patronajul Municipalităţii şi Direcţiei Cultură, învăţământ a Municipiului Bucureşti, atât sala Izvor, cât şi sala Toma Caragiu au fost renovate - concepţia modernă aparţinând arhitectului Octavian Neculai - fiind inaugurate în noiembrie 2002 şi respectiv noiembrie 2003.

 

Biletele la spectacolele Teatrului Bulandra se pot achizitiona de la casele de bilete de la cele două săli:

Program:

de luni până duminică, între 12:00 şi 20:00

Sala Izvor

Bd. Schitu Magureanu 1,

Tel casa bilete: 314 75 46

Sala Toma Caragiu

Str. Jean Louis Calderon nr. 76A

Tel. casa bilete: 212 05 27

Preţurile biletelor sunt:

Categoria I: 15 lei + 5% TT = 15,75 lei

Categoria II: 8 lei + 5% TT = 8,40 lei (elevi, studenti)

Se acordă reducere 50% pentru:
- grupuri mai mari de 40 persoane, la spectacolele ce au loc de luni până vineri,
doar de la agenţia de bilete (telefon agenţia de bilete: 310.35.20- program de luni până vineri între 9:00 şi 16:00).

Dacă veţi veni la casă cu două bilete din date diferite la acelaşi spectacol, veţi primi gratuit un bilet la acelaşi spectacol, sau la altul din repertoriu (ales de teatru). Dacă aveţi 4 bilete din date diferite la acelaşi spectacol, veţi primi o invitaţie la următoarea premieră de gală.


Datorită sistemului computerizat de vânzare a biletelor, se pot cumpăra bilete pentru orice spectacol, de la oricare casă de bilete!!

Se pot face rezervări telefonice!

În momentul apelului va trebui să furnizaţi numele dumneavoastră şi numărul de bilete dorit. Pentru a evita situaţiile neplăcute şi cozile de la case, vă recomandăm să ridicaţi biletele rezervate în timp util. Vă atragem atenţia că rezervările sunt anulate automat cu 24 de ore înainte de începerea spectacolului. Nu se pot face rezervări în ziua spectacolului.

Salile de spectacole:

 

În ultimii ani, ambele săli de spectacole ale Teatrului Bulandra au fost renovate. Proiectul acestora îi aparţine arhitectului Octavian Neculai.

 

Sala Toma Caragiu este situată în Strada Jean Louis Calderon nr. 76A la:

-5 minute de Piaţa Romană

-3 minute de Cinematograful Patria

-5 minute de Cofetăria Scala

-10 minute de Teatrul Naţional

 

 

Sala Izvor este situată pe Bd. Schitu Măgureanu 1, lângă podul Izvor.

 

 

Sursa: www.bulandra.ro