Somaj

Acte si informatii legate de Somaj

Sistemul de asigurări pentru somaj

În România, fiecărei persoane îi sunt garantate dreptul de a-şi alege liber profesia şi locul de muncă, precum şi dreptul la asigurările de şomaj.

Persoanele care solicită dreptul la ajutor de şomaj sunt înregistrate în evidenţele Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) sau a municipiului Bucureşti pentru a fi sprijinite în căutarea unui loc de muncă corespunzător pregătirii profesionale şi, după caz, pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj. 

Asigurarile pentru somaj

Reglementari privind asigurarile pentru somaj

De la 1 ianuarie 2006, a intrat in vigoare o noua ordonanta guvernamentala de urgenta, ca o completare a unei legi mai vechi, nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Incepand din acest an, indemnizatia de somaj reprezinta o suma lunara neimpozabila egala cu 75% din salariu de baza minim brut pe tara. La acestea de adauga, in cazul persoanelor care au cotizat mai mult de 3 ani, o alta suma, calculata pe baza mediei salariale obtinute in ultimile 12 luni de munca, diferenta, dupa cum urmeaza:
- 3% pentru cei ce au cotizat cel putin 3 ani.
- 5% pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani
- 7 % pentru un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani
- 10 % pentru persoanele care au cotizat cel putin 20 ani

SERVICII DE PRECONCEDIERE

PROCEDURA STANDARD SERVICII DE PRECONCEDIERE

a) Scopul si definitia activitatii
Scop:

CAND INCETEAZA PLATA INDEMNIZATIEI DE SOMAJ ?

Plata indemnizatiei de somaj inceteaza in urmatoarele situatii: - la data incadrarii in munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni; - la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat indemnizatia de somaj;

CAND SE SUSPENDA PLATA INDEMNIZATIEI DE SOMAJ?

Plata indemnizatiei de somaj se suspenda in urmatoarele situatii: - la data neprezentarii lunare, pe baza programarii sau ori de cate ori somerii sunt invitati, la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde sunt inregistrati, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca.

CINE NU BENEFICIAZA DE INDEMNIZATIE DE SOMAJ?

Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj: - persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;
Emite conţinut