Cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca

Mănăştur (magh. Kolozsmonostor, germ. Abtsdorf, în trad. "Satul Abatelui", săseşte Appesdorf) este un cartier al municipiului Cluj-Napoca. Mănăşturul a fost atestat documentar încă din anul 1063. În anul 1895 a devenit parte componentă a oraşului Cluj.

În prezent este cel mai populat cartier al municipiului Cluj-Napoca, cu peste 100.000 de locuitori. Cuprinde o multitudine de blocuri, cele mai multe dintre ele construite la sfârşitul secolului XX (anii 70-80), în timpul regimului comunist. Ele au reprezentat locuinţe funcţionale pentru muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu Cluj-Napoca, dar după 1989, acestea s-au degradat, în prezent aflându-se în plin proces de modernizare.

 

Numele aşezării provine de la mănăstirea benedictină care a funţionat aici. Principala sursă de venit a mănăstirii o constituia podul de la Apahida. Mănăstirea a fost desfiinţată în timpul Reformei Protestante. Pietrele mănăstirii benedictine au fost folosite ca material de construcţie la Liceul Piariştilor din Cluj (actualul Liceu Ştefan Báthory). Din edificiul original al bisericii benedictine s-a mai păstrat doar corul, nava centrală provenind din secolul al XIX-lea. Biserica a fost folosită pentru scurt timp de călugării iezuiţi ce fuseseră alungaţi în afara zidurilor cetăţii Clujului de către autorităţile protestante. În anul 1930 edificiul religios a fost închiriat pe 20 de ani Bisericii Române Unite cu Roma de către Biserica Romano-Catolică. După anul 1948 parohia ortodoxă instalată în clădire de autorităţile comuniste, a refuzat să recunoască până în anul 1991 contractul de închiriere. În 1994 lăcaşul a reintrat în posesia proprietarului de drept.

Cartierul a fost fondat pe teritoriul fostului sat cu acelaşi nume. Este construit din blocuri, concepute de arhitecţi nord-coreeni în perioada 1965-1989. Străzile cele mai importante sunt:

* Calea Mănăştur, care leagă centrul Clujului de carterul Mănăştur şi se continuă cu Calea Floreşti, spre Oradea
* Strada Primăverii (fostă "Lingurarilor", numită pentru scurt timp "Mareşal Ion Antonescu")
* Strada Izlazului
* Calea Floreşti, care leagă Mănăşturul de comuna Floreşti, continuând cu DN1 spre Oradea

 

 

 

Sursa: http://ro.wikipedia.org