Sistemele Geoexchange - Despre

Intrebari uzuale in legatura cu tehnologia Geoexchange

Ce este tehnologia Geoexchange?geoexchange

 

Geoexchange este o tehnologie care foloseste energia aflata in sol pentru a incalzi, ventila si a raci o cladire, simultan cu furnizarea apei calde sanitare.

 

Cum lucreaza?

Pe tot parcursul anului, temperatura pamantului la cativa metri in adancime ramane aproximativ constanta si re valori intre 7 si 21 grade Celsius. Geoexchange valorifica aceasta temperatura pentru a asigura in mod eficient incalzirea si racirea in interiorul unei cladiri.

Iarna, o solutie pe baza de apa circula prin tevile ingropate in pamant, absoarbe caldura acestuia si o transporta in cladire. Sistemul Geoexchange foloseste o pompa de caldura pentru a concentra energia termica a pamantului pe care o transfera aerului care incalzeste spatiul din interiorul cladirii.

Vara, procesul este invers: caldura din interiorul locuintei este extrasa din aer si transferata pamantului prin intermediul solutiei pe baza de apa, a pompei de caldura si a buclei ingropate in pamant. Singura energie suplimentara folosita este o mica cantitate de energie electrica necesara pentru actionarea pompei de caldura.

 

Reprezinta Geoexchange o noutate pe plan mondial?

Sistemul Geoexchange a fost implementat in urma cu 20 de ani. Pe parcurs, au fost aduse multe imbunatatiri materialelor folosite, metodelor de instalare, randamentului pompelor de caldura si al celorlalte echipamente.

 

Care sunt beneficiile majore ale sistemului Geoexchange?

Fata de utilizatorii sistemelor conventionale, beneficiarii sistemului Geoexchage au urmatoarele avantaje majore:

• Micsorarea facturilor pentru utilitati: incalzire, racire, apa calda sanitara cu procente variind intre 25% (vara) si 50% (iarna) fata de sistemul conventional.

• Simplificarea intretinerii sistemului de climatizare prin utilizarea aceluias echipament atat iarna, cat si vara.

• Nivelul inalt de confort pe tot parcursul anului.

• Scaderea valorii facturilor pentru apa calda sanitara cu 30% in medie pe an prin utilizarea excesului de caldura al casei, vara, pentru producerea apei calde.

• Eliminarea totala a poluarii mediului sau a posibilitatii de intoxicare cu monoxid de carbon deoarece sistemul Geoexchange nu arde combustibil pentru a produce caldura si apa calda.

Care sunt avantajelele pentru mediul inconjurator?

Conform studiilor efectuate de catre Departamentul de Energie al SUA (DOE) si Agentia de Protectie a Mediului Inconjurator al SUA (EPA), un sistem Geoexchange cu capacitatea de 3 tone frig (3 x 3,51 Kw) produce duce in medie, intr-o ora de functionare, cu aproximativ 0,5 kg CO 2 mai putin, fata de un sistem conventional. Deci, daca 100.000 locuinte medii ar fi echipate cu sisteme Geoexchange, emisia de bioxid de carbon, emisie considerata vinovata de producerea efectului de sera la nivel planetar, ar fi redusa cu 200.000 tone. Aceasta echivaleaza cu cantitatea de bioxid de carbon emisa de aproximativ 58.700 autovehicule sau cu plantarea a 50.000 ha padure. Cifrele sunt valabile chiar daca ele se pondereaza cu nivelul emisiilor de CO 2 rezultate la producerea energiei electrice necesara functionarii pompelor de caldura.

In plus, caldura reziduala recuperata din interiorul cladirii pe timp de vara este utilizata pentru producerea practic fara costuri a apei calde sanitare, ceeace reduce costul total anual pentru apa calda cu cca. 30% si, prin aceasta, reduce nivelul general al emisiilor de CO 2 in sistem (energie termica + energie electrica).

 

Sistemul Geoexchange este recomandat in primul rand locuintelor?

Sistemul Geoexchange este recomandat in egala masura spatiilor comerciale, spatiilor de productie, cladirilor de birouri, scolilor. La aceasta ora, in SUA functioneaza peste 500.000 de astfel de instalatii.

Conform EPA, in USA numeroase scoli folosesc sistemul Geoexchange, iar economiile estimate in costuri pentru energie sunt de peste 25 de milioane dolari pe an. Pe aceasta cale scolile americane dotate cu sisteme Geoexchange reduc emisiile de bioxid de carbon cu 1.000.000 de tone pe an. EPA a calculat ca potentiala implementare a sistemului Geoexchange in toate scolile americane ar conduce la o economie anuala de petrol de 61 de milioane de barili si beneficii asupra mediului echivalente cu plantarea a 3,2 milioane de hectare de padure sau eliminarea poluarii produse de 4 milioane de autovehicule.

Sistemul Geoexchange poate fi implementat si in zone cu temperaturi exterioare foarte inalte sau foarte joase?

Sistemul Geoexchange se poate folosi in orice conditii de mediu exterior, deoarece transfera caldura de la si spre pamant. Aceast avantaj se datoreaza temperaturii relativ constanta a pamantului in comparatie cu temperatura aerului din mediul inconjurator.

 

Sistemul Geoexchange e scump?

Depinde de ce includeti in calculul costurilor. Sistemul Geoexchange are cel mai mic cost pe ciclu de viata al sistemului de incalzire, ventilatie, racire in comparatie cu orice alt sistem conventional de incalzire sau de racire. Aceasta afirmatie este valabila chiar daca costurile de instalare initiale sunt mai mari datorita includerii in investitie a buclelor ingropate in pamant. Costurile medii anuale de exploatare - incalzire, ventilare, racire, apa calda sanitara - pentru o resedinta pot fi reduse pana la 3 - 5 dolari / m 2 si an (calculat la un tarif mediu al energiei electrice in SUA de 8 USD / Mwh.

Mai mult decat atat, costul instalarii unui sistem Geoexchange a scazut de la un an la altul si este de luat in calcul scaderea in continuare, pe masura cresterii numarului de utilizatori.

Pe de alta parte, sistemele Geoexchange reprezinta o investitie sigura prin reducerea semnificativa a costurilor de operare anuale (avand in vedere durata mare de viata a acestora) si prin amortizarea in numai cativa ani a investitiei initiale din economiile realizate in raport cu solutiile clasice inlocuite, fara a pune la socoteala economiile suplimentare reprezentate de eliminarea facturii de apa ce apar atunci cand sistemul Geoexchange este deschis si forajele de apa servesc si la alimentarea cu apa a obiectivului.

Analizand toate avantajele, se poate spune cu certitudine ca un sistem Geoexchange ridica valoarea de piata a unei cladiri in care el este implementat.

 

 

Sursa: www.geoexchange.ro