Începand de pe 28 noiembrie 2006 amenzile rutiere pot fi platite online

Începând de astăzi, orice cetăţean bucureştean, posesor al unui card bancar valid şi care are acces la internet poate plăti online amenzile rutiere. 5 minute sunt suficiente pentru a achita o amendă de circulaţie. Orele pierdute în trafic, la cozi sau aplecat în faţa unui ghişeu sunt lucrurile care vor aparţine trecutului. Cu acest proiect, suntem tot mai aproape de atingerea obiectivului nostru: confort deplin pentru cetăţeni în relaţia cu instituţiile statului”, a declarat ministrul Zsolt Nagy.

 

Proiectul “Ghişeul Virtual de plăţi” îşi propune tocmai facilitarea interacţiunii dintre cetăţean şi instituţiile administraţiei publice prin asigurarea unei modalităţi rapide de plată a datoriilor către stat (taxe, amenzi, impozite etc.), într-un mod cât mai transparent, mai eficient şi mai sigur cu putinţă, îmbunătăţind totodată situaţia existentă în ceea ce priveşte posibilitatea de plată electronică la distanţă prin intermediul cardurilor bancare.

Primul serviciu oferit prin intermediul proiectului “Ghişeul virtual de plăţi” este plata online a amenzilor rutiere. Publicul ţintă al acestui serviciu oferit de www.ghiseul.ro îl reprezintă cetăţenii posesori ai unui card bancar, care utilizează internetul şi care conduc un autoturism. Plata se face cu respectarea standardului 3D Secure Code, comunicarea cu utilizatorii a datelor sensibile se face în condiţii de securitate, iar după efectuarea plăţii sunt emise dovezi electronice de plată, valabile juridic în România.
Serviciul de plată online a amenzilor de circulaţie a presupus interfaţarea a două proiecte ale MCTI: sistemul de gestiune a amenzilor de circulaţie la nivelul Brigăzii de Poliţie Rutieră a Municipiului Bucureşti şi Ghişeul Virtual de plăţi.

Serviciul este deocamdată disponibil doar şoferilor domiciliaţi şi amendaţi în municipiul Bucureşti, urmând să fie dezvoltat la scară naţională.

Obiectivul principal al proiectului “Ghişeul virtual de plăţi” este promovarea accesului general la serviciile şi informaţiile publice prin intermediul tehnologiei informaţiei (în general) şi a Internetului (în special). Nu în ultimul rând, se doreşte reducerea cheltuielilor publice utilizate în cadrul activităţilor de colectare a datoriilor către stat prin mijloacele clasice.

Lansarea acestui proiect a fost posibilă datorită sprijinului acordat MCTI de către Primaria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Mai multe detalii despre “Ghişeul virtual de plăţi” sunt disponibile la adresa www.ghiseul.ro.

 

Sursa: www.mcti.ro